Ανάσταση της μορφής δίσκου Optigan

Το Optigan και ορχηστρών ήταν ένα ζευγάρι ηλεκτρονικών οργάνων που χτίστηκαν από το Mattel στη δεκαετία του 1970 που χρησιμοποίησαν οπτικούς δίσκους Swappable για την αποθήκευση πληροφοριών οργάνου. Οι δίσκοι μπορούν ακόμα να βρεθούν σήμερα, αλλά τα όργανα είναι απίστευτα σπάνια, μεγάλη απογοήτευση [Gan]. Μετά την έρευνα των οργάνων για λίγο, επέλεξε ότι θα μπορούσε πιθανώς να χτίσει τη δική του συμβατή διεπαφή MIDI για τους δίσκους ήχου.

Οι δίσκοι διαθέτουν τα δεδομένα κυματομορφής ήχου που έχουν τυπωθεί σε αυτά, τα οποία μπορούν να διαβαστούν χρησιμοποιώντας μια λυχνία LED στη μία πλευρά του δίσκου και ενός οπτικού τρανζίστορ σε ένα άλλο. Μετά από επιτυχώς πρωτότυπο έναν αναγνώστη που θα μπορούσε να ερμηνεύσει ένα από τα ακουστικά κομμάτια του δίσκου, δημιούργησε μια συσκευή για να διαβάσει όλα τα κομμάτια ταυτόχρονα, όπως και τα αρχικά όργανα.

Η αυτοσχέδια πικάπ ήταν κατασκευασμένη πάνω από ένα παλιό παίκτη ρεκόρ χρησιμοποιώντας ακρυλικούς δίσκους και τροχούς αυτοκινήτων παιχνιδιών για να κρατήσει τα πράγματα σταθερά. Μόλις τοποθετηθεί ο δίσκος στο πικάπ, ορίζει τον αναγνώστη του στη θέση του και μέσω κάποιου προσαρμοσμένου κυκλώματος, είναι σε θέση να παίξει τους δίσκους χρησιμοποιώντας το πολύ πιο σύγχρονο πληκτρολόγιό του. Ακούγεται αρκετά καλό, όπως μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο, αν και παραδέχεται ότι θα ήθελε να τσιμπήσει μερικά πράγματα για να το κάνει να ακούγεται ακόμα καλύτερα.

[Ευχαριστώ Bryan]

Back to top